Monday, May 21, 2018

බෝ නොවන රෝග හා තෙල් භාවිතය

බෝ නොවන රෝග ගැන කතා කරන්න හිතුවා
cholesterol, heart attack, fatty liver, අංශභාගය මේ දේවල් ගැන

🍀fatty liver( අක්මාවේ තෙල් තැන්පත් වීම) සහ cholesterol

මේක ගොඩක් අයට තියන problemඑකක්
group එකෙත් දැනුවත්ව ඉන්න අයත් ඉන්නවනේ
නොදැනුවත් අය ඊට වඩා ඇති

🍀cholesterol කියන්නේ heart disease , stroke (අංශභාගය) කියන දේවල් වලට මූලික හේතුවක්

🍀ඒ වගේම non alcoholic liver disease කියන එක fatty liver ඉදන් අක්මාවේ පිලිකාව දක්වාම යන්න පුලුවන්
✔ගත යුතු❌ නොගතයුතු ආහාර එකිනෙකට සමාන නිසා එකටම ලියන්න හිතුවා

❌🍗☕saturated fats කපා හරිමු
සන්තෘප්ත මේදයෙන් LDL කොලෙස්ටරෝල් වැඩි වේ. ඔබේ මුළු දෛනික කැලරිවලින් සියයට 7 කට වඩා ගන්නා සංතෘප්ත මේදය අඩු විය යුතුයි(ඔබ දිනකට කැලරි 2000 කන්න නම්, මෙම සංතෘප්ත මේද 15.5 ට වඩා අඩු ග්රෑම් වේ.) 🌞සංතෘප්ත මේදය අඩංගු ආහාර වන්නේ full cream milk හා කිරි නිෂ්පාදන, බටර්, රතු මස්, චොකලට් සහ ෆාම් ඔයිල් වගේ දේවල්

❌🍟🍩Trans fats නුත් අයින් කරමු
එළවළු තෙල් සඳහා හයිඩ්රජන් එකතු වූ විට trans fats නිර්මාණය වේ. මේවා කල්තබා ගැනීමමේ හැකියාව වැඩියි. නමුත් සංතෘප්ත මේදවලටත් වඩා මේවා හානිකරයි.  මෙම මේද පමණක් LDL කොලෙස්ටරෝල් වැඩිකරනවා වගේම හිතකර HDL කොලෙස්ටරෝල් අඩුකරන නිසා. බොහෝ විශේෂඥයන්  මුලුමනින් ම trans fats වලින් වැළකී සිටීම සුදුසුයි කියලා තමයි කියන්නේ
🌞trans fat වඩාත්ම අඩංගු ආහාර වන්නේ මාජරින්, කෙටි ආහාර, සැකසූ ආහාර හා  fried foods වගේ දේවල්, පොල් තෙල් නැවත නැවත පාවිච්චියෙදිත් මේ trans fats හැදෙනවා.

❌🍮සීනි පිටි අධික ආහාර වලින් වැලකෙන්න ඕන ඒවානම් ඉතින් දන්නවනේ

✔🐡ආහාර වේලට  අසංතෘප්ත මේද (polyunsaturated හා monounsaturated)  එකතු කරගනිමු
polyunsaturated හා monounsaturated මේද දෙකම ඔබ ඔබේ ආහාර වේලට සංතෘප්ත හා trans fats වෙනුවට  භාවිතා කරන විට, ඔබගේ රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරගත හැකියි.

🌽තල, සෝයා, ඉරිඟු සහ සූරියකාන්ත-බීජ තෙල් වල-  polyunsaturated fats අඩංගු වේ.
ඔමෙගා 3, polyunsaturated fats වර්ගයසැමන්, ටූනා මැකරල් වැනි මාළු වර්ගවල දක්නට ලැබේ. ඔලිව්, කැනෝලා, සූරියකාන්ත හා රටකජු තෙල්,අලිගැටපේරවලmonounsaturated මේද අඩංගු වේ

✔සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සමග, නිතිපතා ශාරීරික ක්රියාකාරකම් කිරීම ලේ වල කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩුකිරීම සඳහා උදව් වෙනවා.

✔🍎🍏කෙඳි සහිත ආහාර වැඩියෙන් කමු.
කෙඳි සහිත ආහාර වැඩියෙන් අනුභව කිරීම ඉතාමත් හොඳ දෙයක්, එයින්LDL කොලෙස්ටරෝල් අඩු කර ගත හැකියි. කෙසේද? එය බඩවැල් තුළ LDL අවශෝෂණය කර ගැනීම අඩු කරයි.
කෙදි සහිත ආහාර වන්නේ oatmeal,බෝංචි ඇට, ඇපල්, පෙයාර්ස්, බාර්ලි සහ පොලොස්වගේ දේවල්.

✔🍌ශාක sterols නුත් cholesterol අඩුකරනවා. එළවළු, ඇට වර්ග, බීජ, ධාන්ය වර්ග, රනිල කුලයට අයත් බෝග හා එළවළු තෙල්, බොහෝ පලතුරුවල මේවා තියනවා.

cholesterol තියන කෙනෙක් නම් කොහොමත් පොල් තෙල් වෙනුවට ඉහත සදහන් තෙල් වර්ග පාවිච්චි කරන්න
පොල් blend කරලා කිරි ගන්න එපා
දෙවන තුන්වන කිරි පාවිච්චි කරන්න
මේ දේවල් තියනවනම් (cholesterol, heart disease and අංශභාගය, දියවැඩියාව ,අධි රුධිර පීඩනය)  නියමිත කාලවලදි check up& regular treatment ගන්න ඕන.

සුදුළූණූ,කුරුදු, කරපිඅංචා ,ගොරකා වගේ දේවල් වැඩිපුර කෑමට එකතු කරගන්න

No comments:

Post a Comment