Monday, May 21, 2018

බෝනොවන රෝග හා ලුණු භාවිතය

ගොඩක් දවසක ඉදන් හිතන් හිටියා බෝ නොවන රෝග ගැන කථා කරන්න
මේ ලිපිය මම ලියන්නේ  harward university එකේ web site එකේ පලවූ ලිපියක් උදව් කරගෙන
මේකෙන් කියලා තියෙන්නේ ලුණු ,සෝඩියම් භාවිතය ගැන
අවුරුදු 50 ට වැඩි අයට
දියවැඩියාව
අධි රැධිර පීඩනය තියෙන අයට ලුණු කොහොමත් හොද නෑ

වැඩිපුර සෝඩියම් ගත්තොත් ඒක තනුක කරන්න ලේවල වතුර වැඩියෙන් තියාගන්නවා එතකොට heart එකට වැඩ වැඩි වෙනවා මේ නිසා blood pressure වැඩි වෙනවා, heart attack ,අංශ භාගය ,වකුගඩු රෝග ඇතිවෙනවා
ඊට අමතරව පිළිකා, osteoporosis වගේ රෝග වලටත් මේක හේතු වෙනවා

කොහොමද අපි ලුණු අඩු කරන්නේ
රුධිර පීඩනය වැඩි වෙන්න පටන් ගන්නේ  පොඩි කාලේ ඉදලමයි. ඒනිසා ලුණු අඩු කරන්න ඕනෙත් චූටි කාලේ ඉදලමයි
අවුරුද්දට අඩු බබාලට කොහොමත් ලුණු සහිත ආහාර දෙන්න එපා
හැබැයි මේ ලොකු අපිත් ලුණු භාවිතය අඩු කරන්න ඕන

සකස් කල ආහාර වලින් වැලකෙන්න ඕන
ලුණු රස නැති සකස් කල ආහාරවලත්ලොකු සෝඩියම් level එකක් තියනවා
මේවලට අයිති වෙනවා crackers ,චීස්,ටින්කල ආහාර, breakfast cereal, (ගොඩක් අය cerealගැන අහනවා මේකෙන් උත්තරයක් ලැබෙයි කියලා හිතනවා),restaurant foods

ලුණු චුට්ටක් (30%)අඩු වුනාට අපේ taste buds වලට ඒක දැනෙන්නේ නෑ
අපේ home made foods වල ලුණු චුට්ට චුට්ට අඩු කලොත් ගෙදර අය ලුණු අඩුයි කියලා කියන එකක් නෑ මේකනම් මං අද කලා no complaints.
citrus වලිනුත් මේ taste buds ම stimulate වෙනවා දෙහි , දාලා සලාද හදලා දෙන්න
පොටෑසියම් වැඩි ආහාර ගන්න ඕන නැවුම් එලවලු ,පලතුරු වගේ දේවල්
healthy fats, තෙල් වර්ග ගන්න
USA වල ඉන්න අය සෝඩියම් වැඩියෙන් ගන්න ආහාර 10ක් ඒ ලිපියේ සදහන් කරලා තිබ්බා
පාන් රෝලස්,  pizza,චීස්,chips, popcorn,සුප් වර්ග, sandwiches,  සකස් කල මස් වර්ග, pasta dishes ලංකාවේ නම් කරවල වගේදේවල් නුත් එකතු කරන්න පුලුවන්

No comments:

Post a Comment